Çatı Aktarma

Çatılarınızı İzole Ettirin

 

çatı izolasyon

Türkiye’nin büyük bir bölümünde çatı onarımı, eskiden ağustos ve eylül aylarında yapılıyordu. Ancak küresel ısınmanın etkisi ve ağustos ayında da tatilin sürmesi nedeni ile artık çatı onarımı, ekim-kasım aylarına kaydı.

Yalıtım; çevre dengesi, hava kirliliğinin önlenmesi, enerji tasarrufu ve sağlıklı mekânların oluşturulması açısından önemlidir. Kış aylarında ısı kayıplarını ve yaz aylarında ısı kazançlarını önleyerek yakıt ve elektrik faturalarında ortalama yüzde 50 tasarruf sağlar.

Kışa tam olarak girmeden ekstra masraf ve sorunlardan uzak bir kış geçirmek isteyenlerin evlerinin soğuğa, yağmura ve neme hazır olup olmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Bu konuda sadece kapı ve pencerelerde meydana gelen ısı kaybını önleyebilmek için alınacak önlemler yetersiz kalıyor. Binalarda duvarlar ve pencerelerden sonra en fazla ısı kaybı ya da kazancının görüldüğü bölümlerden biri de çatılar.

Soğuk iklim bölgelerinde özellikle apartmanların en üst katlarında oturanlar genellikle iyi ısınamadıklarından şikâyet ediyor. Bu durumda radyatör dilimlerinin arttırılması, kazan suyu sıcaklığının yükseltilmesi gibi çözümler öneriliyor. Ancak bu çözümler alt katta oturanlar için aşırı sıcak gibi yeni bir sorunu beraberinde getiriyor. Sıcaktan bunalan alt kat sakinleri pencerelerini açarak serinlemeye çalışırken, gereksiz bir enerji kaybı oluşuyor, tüketiciler yüksek yakıt faturaları ödüyor, ekonomi zarara uğruyor ve çevre kirliliğinin artmasına neden olunuyor. Sıcak iklim bölgelerinde ise, üst katlarda oturanlar yaz aylarında evlerinde oturulamayacak derecede aşırı yüksek sıcaklardan şikâyet ediyor. Bu kez de klimalarda fazladan harcanan enerji nedeniyle gelen yüksek elektrik faturaları cep yakıyor.

çatı izolasyon nasıl

Bir evin çatısı yalıtım işlevini yerine getiremeyecek hale geldiyse, çatı örtüsünde bazı hatalar mevcutsa, yapıyı oluşturan diğer yapı elemanlarında da ciddi fonksiyonel bozukluklar meydana gelebilir. Bu nedenle çatı her yıl gözden geçirilmeli ve ihmal edilmemelidir. Eğer baştan önlem almazsanız sonrasında size büyük masraflar açabilir. Her sene kışın ağır hava koşullarına maruz kalan çatınızın periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Çatının yalıtım değerlerini azaltacak, birtakım etkenler engellenmeli veya mevcutsa çözüm yolu aranmalıdır. Az eğimli çatılarda, baca dibi ve ışıklığın çatıyla birleşim yerleri gözden geçirilmeli, varsa kir ve istenmeyen bitkisel oluşumlar çatınızdan uzaklaştırılmalıdır. Çatının herhangi bir yerinde sızmalar tespit edilirse, bu sızmaların engellenmesi gereklidir, çünkü sızmalar çatıda rutubete neden olur. Hasarlı bir çatının bakımını ne kadar bekletirseniz, meydana gelecek risklerin de o derece artmasına neden olursunuz. Bazen çatıdaki tek bir kiremidin yarattığı su sızıntısı terleme, küflenme gibi istenmeyen zararlara yol açar. Eğer çatı bu durumuyla uzun zaman ihmal edilmişse, büyük olasılıkla çatı konstrüksiyonunu oluşturan ahşaplar da nemden etkilenmiştir. Bu durumda çatıyı tamamen yenilemek daha akıllıca bir çözüm olacaktır.

Yağmur, kar gibi yağışlara maruz kalan çatılarda yapılan su yalıtımı uygulamalarıyla suyun yapı içerisine girmeden binalardan uzaklaştırılması sağlanıyor. Bu sayede konforlu ve güvenli konutlarda yaşama fırsatı yakalanıyor.

 

Çatı su izolasyonu, ısı izolasyonu, gizli dere izolasyonları, kiremit aktarımı, membran ve shingle  kaplama, çelik konstrüksiyon çatı yapımı, ahşap çatı tamiratı ve yenilenmesi, çatı altı ısı yalıtımı konularında Ankara’da hizmet veren firmamız Design Studio uzun yıllardır inşaat sektöründe   kazanmış olduğu deneyim ve tecrübeleri ile izolasyon konusunda’ da sizlere hizmet sunmaktayız. Çatı yalıtımlarında önemli olan detaylar hakkında sizleri bilgilendirmek için hazırlanan bu sayfada, ihtiyacınız olan bölümü okuyarak, hangi malzeme ile uygulama yapılması gerektiğini ayrıca bu uygulamada  nerelere dikkat etmeniz gerektiğini göreceksiniz.

 

ÇATI AKTARIMI : Mevcut çatıların kiremitlerinde zamanla kaymalar, kırılmalar olmakta, baca etrafları, bina boşluklarında zamanla açılamalar ve kiremit altı örtüleri deforme olmaktadır. Bu bozulmalar sonucunda çatılarda su kaçakları oluşmaktadır. Uygulama şekli olarak öncelikle çatılarda bulunan kiremit türleri belirlenmektedir. Daha sonra sırası ile kiremit ve mahyalar kısım kısım açılarak istiflenilmelidir. Kırılan ve değişmesi gereken kiremitler çuvallanarak atılır. Kiremit altı örtüleri eski nesil çuval şeklinde oldukları için bunların tamamı değiştirilir. 1 ve 2 mm lik çatı altı örtüleri serilerek eritilmek ve çivilenmek sureti  ile sabitlenir. Bu sırada mevcut ahşap zeminde veya taşıyıcılarda bozulmalar var ise yeni ahşap malzeme ile değiştirir. Zemin su geçirimsiz hale getirildikten sonra eski ve yeni kiremitler dizilmeye başlar. Kiremit dizimi sırasında, daha sonra kaymamaları için bütün kiremitler çivilenerek  birbirine bağlanır. Belirli aralıklarla kiremitler ahşap zemine sabitlenir. Baca etrafları , havalandırma boşlukları, arduazlı membran ile yeniden izole edilir. Çatı mahyaları tamamı yenilenip betonlandıktan sonra çatı aktarımı tamamlanmış olur.

 

ARDUAZLI MEBRAN VE ŞINGIL KAPLAMA

Membran ve muadilleriyle kaplı olan çatılarda zamanla oluşan deformasyon ile bozulmalar olmaktadır. Bu tarz çatı izolasyonların da, mevcut çatı üzerindeki kumlu (arduazlı) membran veya shingle olarak adlandırılan, değişik desenleri olan kaplayıcı örtü tamamen kaldırılır. Alt kısmında bulunan normal ( siyah ) membranda kullanılmayacak durumda ise sökülür. Eski binalarda kereste tahtalarıyla yapılan zemin üzerine yapılan bu uygulama son yıllarda yerini, daha düzgün ve kullanışlı olduğu için OSB olarak adlandırılan, levha suntalar ile yapılmaktadır. Söküm işlemleri bittikten sonra, ahşap kısımlardaki bozukluklar yenilenir. İsteğe bağlı olarak OSB ile eski ahşap kaplama değiştirilir. Bu değişimler sırasında uygulanan bir diğer sistem de, mevcut ahşap kaplamanın üzerine XPS ısı yalıtım köpüklerinin çıtalayarak serilmesidir. Sol taraftaki resimde görüldüğü gibi bu sayede su izolasyonuyla birlikte çatı katlarındaki ısı kayıpları ’da engellenir. Sonrasında ısı yalıtım levhalarının üstüne OSB levhalar yerleştirilerek sabitlenir. Böylece hem ısı izolasyonu tamamlanmış hem’ de düzgün bir zemin oluşturulmuş olur. Sabitlenen OSB’ lerin üzerine ilk kat kullandığımız 3 veya 4 mm’ lik polyester keçeli membran serilir. Burada önemli olan membrannın türüdür. Cam elyaflı membran da bu tarz uygulamalarda kullanılmaktadır fakat polyester keçeli membrana göre daha az dayanımı olan bir membran olduğu aynı zamanda fiyatının da daha uygun olduğu için tercih edilen bu membran çok daha çabuk deforme olduğu için tavsiye edilmez. Polyester keçeli koruyucu membranımızın serimin den sonra, arzu edilmiş olan Arduazlı ( kumlu, renkli düz membran) veya shingle ( kumlu, renkli şekilli membran) membran serilir. Bu uygulamalar sırasında izolasyonda kullanılan membranların katları arasında buhar geçirgenliği olması ve izolasyonun nefes alması için, belirlenen bölgelere çatının büyüklüğüne göre plastik bacalar ilave edilir. Baca etrafları, havalandırma boşlukları, arduazlı membran ile yeniden izole edilerek çatı izolasyonu tamamlanmış olur. Bu tarz yalıtımlarda önemli olan birleşim yerleri, çatıyı bölen mahya kısımları, baca etrafları ve kullanılan malzemenin kalitesidir.